- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prancūzijos mokslininkai pirmadienį paskelbė didelės apimties studiją, pirmąkart atskleidžiančią statistiškai pagrįstą ryšį tarp smarkiai perdirbto maisto vartojimo ir didesnės mirties rizikos, bet tyrėjai perspėjo, kad reikia nuodugniau išnagrinėti, kokie mechanizmai tai lemia.
Studijoje, pagrįstoje duomenimis apie dešimčių tūkstančių prancūzų dietą 2009–2017 metais, daroma išvada, kad egzistuoja ne itin tvirtas ryšys tarp smarkiai perdirbto maisto (produktų, kuriuos galima vartoti iš karto arba pašildžius) vartojimo ir padidėjusios mirties tikimybės tuo pačiu laikotarpiu.
Tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „JAMA Internal Medicine“, leidžiamame Amerikos medicinos asociacijos.
Vis dėlto „neturėtume kelti panikos arba sakyti, kad valgant maistą iš pakuočių mirties tikimybė tampa 15 proc. didesnė“, pabrėžė viena iš tyrimo vadovių Mathilde Touvier (Matild Tuvjė), Paryžiaus 13-ojo universiteto mitybos epidemiologijos tyrimų grupės direktorė. Prie šios studijos taip pat prisidėjo Prancūzijos nacionalinis sveikatos ir medicinos tyrimų institutas (INSERM), Nacionalinis žemės ūkio tyrimų institutas (INRA) ir Nacionalinė menų ir amatų konservatorija (CNAM).
„Tai dar vienas žingsnis mums siekiant suprasti ryšį tarp smarkiai perdirbto maisto ir sveikatos“, – pridūrė M. Touvier.
Ryšys tarp mitybos ir sveikatos sutrikimų yra sudėtingas, o tyrimų rezultatai dažnai klaidingai interpretuojami.
Praeitais metais ta pati prancūzų tyrėjų grupė paskelbė studiją apie ryšį tarp ekologiško maisto ir vėžio rizikos.
Tyrėjai nustatė, kad mažiau ekologiškų produktų valgantys žmonės yra labiau linkę sirgti vėžiu, bet priežastinis ryšys nebuvo atskleistas. Tačiau tai neužkirto kelio daugeliui žiniasklaidos priemonių paskelbti, kad ekologiškas maistas pasižymi vėžio riziką mažinančiomis savybėmis.
Atliekant naujausią tyrimą dalyvavo apie 45 tūkst. vyresnių kaip 45 metų žmonių, daugiausiai moterų. Tyrimo dalyviai buvo prašomi kas pusmetį atsakyti į trijų internetinių anketų klausimus, atsitiktinai paskirstomus per dviejų savaičių laikotarpį. Tiriamieji turėdavo atsakyti apie maistą ir gėrimus, vartotus pastarąją parą.
Per septynerius tyrimo metus mirė apie 600 jo dalyvių. Tyrėjai išanalizavo duomenis ir nustatė, kad 10 proc. didesnė smarkiai perdirbto maisto dalis valgiaraštyje atitiko mirtingumo padidėjimą 15 procentų.
Tačiau M. Touvier perspėjo, kad šiuo atveju svarbiau, jog buvo nustatyta statistiškai reikšminga koreliacija tarp abiejų veiksnių, – ir kad studija papildė gausėjančius šios srities tyrimus.
Socialinė-ekonominė nelygybė
Smarkiai perdirbtas maistas priskiriamas prie 4-iosios kategorijos pagal NOVA maisto produktų klasifikavimo sistemą, pripažįstamą tokių su sveikatos apsauga susijusių agentūrų kaip Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).
Gamybos metu šie produktai būna paveikiami kelių smarkiai transformuojančių procesų, pavyzdžiui, kaitinimo aukštoje temperatūroje, taip pat pasižymi didesniu priedų, tokių kaip emulsikliai arba pageidaujamą tekstūrą suteikiančios medžiagos. Daugelis produktų, kuriuos prieš vartojant pakanka pašildyti, taip pat pasižyminčių dideliu druskos arba cukraus, bet menku vitaminų ir skaidulų kiekiu, irgi patenka į šią kategoriją.
Praeitais metais Prancūzijos tyrėjai paskelbė kitokių rezultatų, gautų išanalizavus tos pačios studijos „NutriNet-Sante“ duomenis. Tąsyk tyrėjai nustatė, kad vartojantys daugiau smarkiai perdirbto maisto dažniau suserga vėžiu.
Kadangi dėl etikos priežasčių neįmanoma atlikti bandymo su kontrolinėmis grupėmis, sudarytomis iš smarkiai perdirbtus produktus vartojančių arba jų visiškai nevalgančių žmonių, pasyvi stebėsena yra vienintelė galimybė mėginti nustatyti ryšį su įvairiais sveikatos sutrikimais.
Vis dėlto tokie tyrimai neišvengiamai pasižymi tam tikrais trūkimais, susijusiais su respondentų apklausų tikslumu ir faktu, kad šių žmonių sveikatos būklę veikia daugybė kitų „nematomų“ veiksnių, net jeigu rezultatai tikslinami atsižvelgiant į socialinius-demografinius kriterijus ir bendrą mitybos kokybę.
Vis dėlto lieka neatsakyta į itin opų klausimą: kokios šių maisto produktų ypatybės lemia neigiamą poveikį sveikatai?
Viena iš populiarių hipotezių – kad tai lemia maisto priedai, laikomi saugiais, nors jų poveikis tiriamas tik laboratorinėmis sąlygomis, paveikiant ląsteles arba bandomuosius gyvūnus.
Naujausia studija yra „svarbus indėlis į literatūrą“ šia tema, naujienų agentūrai AFP sakė Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologijos profesorė adjunktė Casey Rebholz (Keisi Rebholc). Ji atkreipė dėmesį, kad šio tyrimo metodika yra gana patikima, nepaisant tokio pobūdžio studijoms būdingų trūkumų.
Dar vienas svarbus veiksnys, į kurį reikėtų atsižvelgti – jos smarkiai perdirbtą maistą neproporcingai gausiai vartoja mažas pajamas gaunantys žmonės, sakė Kembridžo universiteto Klinikinės medicinos mokyklos profesorė Nita Forouhi (Nita Foruhi).
„Smarkiai perdirbto maisto produktų vartojimas atspindi socialinę nelygybę: juos neproporcingai (gausiai) vartoja asmenys, gaunantys mažas pajamas ar įgiję menkesnį išsilavinimą, taip pat gyvenantys vieni“, – aiškino ji.
„Tokie produktai patrauklūs, nes jie paprastai būna pigesni, labai gardūs dėl didelio cukraus, druskos ir sočiųjų riebalų kiekio, yra plačiai prieinami... Reikia daugiau nuveikti šiai nelygybei mažinti“, – sakė N. Forouhi.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
A. Dulkys: šių veiksmų rezultatais paliksime pasidžiaugti kitų kadencijų politikams
Didesnei daliai Lietuvos savivaldybių inicijavus sveikatos centrų steigimą, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad situacija šiame sektoriuje nuolat gerėja. Visgi, kaip pripažįsta ministras, apčiuopiamus sveikatos reformos rezultat...
-
Batutai – smagi, bet pavojinga pramoga: ekspertai pataria, ko reikėtų vengti
„Nebenoriu šokti, bet man reikia šokti“ gali pasakyti tie, kurie po šokinėjimo ant batuto patyrė traumą. Medikai gąsdina, kad tokių atvejų daugėja, tačiau batutų mėgėjų bendruomenė pabrėžia, kad ne batutai yra pr...
-
Vėl legioneliozės protrūkis: per keturis šių metų mėnesius – 16 susirgusių, trys žmonės mirė
Per pirmuosius keturis šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruota šešiolika legioneliozės atvejų, trys žmonės mirė, antradienį informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Bauginanti statistika: kas antras žmogus gali susidurti su vėžiu3
Vėžio prevencinėse programose vis dar dalyvauja per mažai lietuvių – tik apie trečdalis, o išgyvenamumo rodikliai Europos kontekste Lietuvai nėra palankūs. Nacionalinis vėžio institutas (NVI) sako, jog planuojamos naujos ir modernio...
-
NVSC: sergamumas gripu, COVID-19 sumenko, peršalimo ligomis – ūgtelėjo
Praėjusią savaitę fiksuota mažiau užsikrėtimų gripu, koronavirusu, tačiau daugiau – ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI), pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Stebisi net medikai: vaikui mieste įkando gyvatė11
Šiaulių ligoninė turėjo neįprastą pacientą. Vaikui mieste įkando gyvatė. Ir nors gydymas vyko sklandžiai, o pirmoji pagalba vaikui suteikta nedelsiant, medikų priežiūroje jam teko praleisti kone savaitę. Anot gydytojų, kilus įtarimui, jog...
-
Vienoje šalies ligoninių – nemokamos skrandžio mažinimo operacijos: kodėl jos tinka ne visiems?3
Sportu ar dietomis nutukimo nesugebėjusius įveikti žmones gelbsti vis populiarėjančios skrandžio mažinimo operacijos. Didelį antsvorį turintiems asmenims šios operacijos atliekamos nemokamai. Tiesa, tik apkūnių chirurgai nesiima operuoti, pac...
-
Medikai galės neteikti paslaugų agresyviems pacientams: ar to užteks?2
Seimas apsisprendė – nuo kitų metų medikai galės atsisakyti teikti medicinines paslaugas agresyviems pacientams, kurie nederamu ir nepagarbiu elgesiu žemina medikų garbę ir orumą. Bet ar medikai jausis saugiau? Ar ši priemonė pakank...
-
Mirė vyras, kuriam pirmą kartą buvo persodintas modifikuotas kiaulės inkstas3
Praėjus beveik dviem mėnesiams po operacijos, mirė pirmasis pasaulyje pacientas, kuriam buvo persodintas kiaulės inkstas. ...
-
Pacientų skundus nagrinės speciali grupė, patikrinimą inicijuos ne visais atvejais2
Įsigaliojus naujai tvarkai pacientų skundus nagrinės speciali grupė, patikrinimą inicijuos ne visais atvejais, penktadienį pranešė Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba. ...