Bauginanti statistika: kas antras žmogus gali susidurti su vėžiu

  • Teksto dydis:

Vėžio prevencinėse programose vis dar dalyvauja per mažai lietuvių – tik apie trečdalis, o išgyvenamumo rodikliai Europos kontekste Lietuvai nėra palankūs. Nacionalinis vėžio institutas (NVI) sako, jog planuojamos naujos ir modernios gyventojų kvietimo formos į programas. Apie tai pasakojama LNK reportaže.

Gegužę ir birželį didžiuosiuose miestuose lankysis specialus autobusas – konsultacijų kabinetas. Žmones nemokamai konsultuos gydytojai ir mokslininkai. Tas pats autobusas po Lietuvos iškeliaus į Lenkiją ir Rumuniją.

Pirmasis toks konsultacijų kabinetas duris buvo trumpam atidaręs sostinės Vinco Kudirkos aikštėje. Konsultacijos tema – vėžys.

„Skaičiai nėra džiuginantys. Kasmet nustatoma 18 tūkst. naujų vėžio atvejų. Sergamumo dažniu nelabai išsiskiriame iš Europos, bet susirgus vėžiu išgyvenamumo skaičiai nėra palankūs“, – sakė NVI direktoriaus pavaduotoja mokslui ir plėtrai Sonata Jarmalaitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Visuomenė per mažai žino ir nesitikrina, o kabinetas lyg tyčia atkreipia dėmesį, kad kai kurie apie ligą mieliau juokauja.

„Skaičiai rodo, kad tik trečdalis pasitikrinti galinčių ateina ir tai per mažai. Siekiamybė 80 proc. galinčių pasitikrinti“, – tvirtino S. Jarmalaitė.

Atėjusieji gali pasikonsultuoti su gydytojais ir mokslininkais. Pokalbiai anonimiški, neformalūs ir nemokami. Krūties vėžio prevencinėje programoje dalyvauti galima nuo 50 metų. Kas dvejus metus atliekama mamograma, o jau netrukus medikai pakvies tikrintis ir jaunesnes moteris.

„Nuo 2025 metų krūties vėžio prevencinė programa išplečia savo amžiaus ribas ir bus nuo 45 iki 74 metų amžiaus“, – aiškino NVI krūtų onkochirurgė Algė Leveckytė.

Norint išvengti krūties vėžio specialistai pataria pamiršti mitą apie neva saugias alkoholio dozes.

„Tai yra svarbus krūties vėžio veiksnys, raginčiau laikytis abstinencijos“, – tvirtino A. Leveckytė.

Skaičiai nėra džiuginantys.

Negimdžiusioms ir nemaitinusioms krūtimi pasirodo taip pat yra daugiau rizikų.

„Ankstyvas gimdymas apsaugo nuo krūties vėžio dėl įvairių hormoninių pokyčių ir maitinimo krūtimi“, – nurodė NVI vyresnioji mokslo darbuotoja Rūta Everatt.

„Prostatos vėžys yra onkologinė vyrų liga numeris vienas. Tie, pas ką iš giminaičių yra sirgę prostatos vėžiu, tėvai, seneliai ar dėdės, yra kviečiami tikrintis nuo 45 metų“, – teigė NVI Gydytojas urologas Arūnas Kulboka.

Kai kurie atėję pirmą kartą sužino ir apie nemokamą specialių nuolaidų kortelę POLA, kurią gali gauti išgirdę onkologinės ligos diagnozę ir tie, kurie jau pasveiko.

„Žmonės lankosi poliklinikose, pas šeimos daktarus ateina. Galbūt šios vietos galėtų pagelbėti vyresniems žmonėms su informacija“, – svarstė POLA savanorė Rimutė Keršanskienė.

Kol kas šalyje veikia keturios prevencinės programos, turėtų atsirasti ir dar viena plaučių vėžio prevencinė programa.

„Tikėtina, kad gyventojus pasieks naujos kvietimo formos, jas stengsimės padaryti kuo modernesnes“, – kalbėjo S. Jarmalaitė.

Anot ekspertų, net 40 proc. vėžio atvejų galima išvengti gyvenant sveikiau, o nustačius ankstyvą stadiją vėžys dažniausiai išgydomas.

„Dabar kai kurie mokslininkai konstatuoja, kad netolimoje ateityje kas antras žmogus gali susidurti su vėžiu“, – sakė POLA savanorė Danguolė Juknevičienė.

Konsultacijų kabinetas gegužės, birželio mėnesiais keliaus po visą Lietuvą. Vienai ar kelioms dienoms atvyks į Klaipėdą, Kauną, Šiaulius ir Alytų. Po to iškeliaus į Lenkiją ir Rumuniją.

Klaipėdoje – gegužės 19 d.

Kaune – gegužės 23–25 d.

Šiauliuose – gegužės 30 d.

Alytuje – birželio 14–16 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam ,,pasiskiepijes,,, --na uz toky nuostabu komentara

tam ,,pasiskiepijes,,, --na uz toky nuostabu komentara portretas
tau prizas -svieziu vafliu sauja uz liupos....[ be coronos bacilu]

Pasiskiepijęs

Pasiskiepijęs portretas
Nesiskiepikit, nes išdygs antra galva ir tada suvoksit kokie asylai esat. Plius pasiskiepijus žemė pasidaro apvali, galima nukrist jei apačioj atsirasi, o dabar dar vežys atslinks nuo skiepų vai vai. Žemėje išgyvens tik antivakseriai, galėsit sulyst atgal į olas nes daugiau nieko ir nepajėgsit per daug protingi...

su ,,veziu,,, susidurs visi iki vieno

su ,,veziu,,, susidurs visi iki vieno portretas
kurie buvo paskiepyti PSO palaimintu ,,Pfizer ,, moderna,,, jonson,,, ir kitomis vakcinomis nuo ,,,coronos,,, --ir tai faktas jau irodytas mokslininku.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių