Seimas svarstys D. Kepenio siūlymą iki 5 proc. sumažinti PVM vaisiams ir daržovėms

Seimas spręs, ar nuo šių metų rugsėjo nuo 21 proc. iki 5 proc. sumažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) Lietuvoje parduodamiems vaisiams, daržovėms ir uogoms.

Seimas po pateikimo ketvirtadienį priėmė svarstyti tokias opozicijos atstovo parengtas Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas: už balsavo 55 Seimo nariai, prieš buvo 25, o susilaikė 29.

Toliau pataisas Seimas svarstys birželio 20 dieną, gavęs Vyriausybės išvadą, kurios paprašė finansų ministrė Gintarė Skaistė.  

„Morkos bus keturis kartus pigesnės“, – sakė pataisas pristatęs „valstietis“ Dainius Kepenis.   

Konservatorius Kęstutis Masiulis siūlė užuot taikius lengvatą vaisiams ir daržovėms, labiau apmokestinti tai, kas žalinga – cukrų, energinius gėrimus.   

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė teigė, kad tokią pataisą priėmus biudžeto netektys sieks 106 mln. eurų per metus. 

Jis taip pat abejojo, kad nustačius mažesnį PVM, bus sumažintos kainos.

Dabar visiems maisto produktams taikomas 21 proc. PVM.  

Seimas jau ne kartą svarstė opozicijos inicijuotas pataisas dėl lengvatos Lietuvoje užaugintiems vaisiams, daržovėms, uogoms, bet visos iniciatyvos arba atgulė į stalčius, arba joms nepritarta gavus neigiamas Vyriausybės išvadas.    

Premjerė Ingrida Šimonytė ir finansų ministrė G. Skaistė anksčiau teigė, kad naudos vartotojai beveik nepajustų, tačiau valstybės biudžetas prarastų didelę dalį įplaukų.

Žemės ūkio ministerija 2021 metai siūlė svarstyti galimybę taikyti 9 proc. PVM tarifą būtiniausioms daržovėms ir vaisiams arba ekologiškai produkcijai, o Sveikatos apsaugos ministerija rėmė siūlymą mažinti PVM maisto produktams, kurie atitinka tarptautinius „Rakto skylutės“ (tai yra, palankių sveikatai) kriterijus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nepagydomi

nepagydomi portretas
ligoniai. Dabar morkos kainuoja 0,89e Norfoje, kas yra protu nesuvokiama. Kaip PVM sumažinimas iki 5 % atpigins jas iki 0,22e?"

"Sveikuolis" \\\\\.../////

"Sveikuolis"  \\\\\...///// portretas
Ne reiks eketėje maudytis su "sveikuoliu",kad biuletenį gautum susirgus?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių