Ministerija: derybose dėl RRF plano Lietuva EK teikė konkrečius argumentus

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos (EK) atstovams pareiškus, kad Lietuva nenurodė rimtų priežasčių, kodėl turėtų būti atidėti su mokesčių reforma susiję šalies Ekonomikos gaivinimo plano (RRF) įgyvendinimo terminai, Finansų ministerija tikina Briuseliui nuolat teikusi argumentus apie aplinkybes, lėmusias politines diskusijas dėl Vyriausybės pasiūlytos mokesčių reformos.

Pasak ministerijos, intensyvios derybos su EK dėl RRF plane numatytų terminų keitimo vyko nuo birželio 30 dienos, kai tam pritarė Vyriausybė.

„Lietuva derybų metu EK ne kartą teikė konkrečius argumentus dėl susiklosčiusių objektyvių aplinkybių 2022–2023 metais, dėl kurių išsitęsė nacionalinės diskusijos dėl mokestinių pakeitimų ir kurios užkirto kelią plane numatytų rodiklių įgyvendinimui numatytais terminais“, – pranešime teigė Finansų ministerija.

Jos teigimu, Komisijai buvo pateiktos aplinkybės apie ekonominį neapibrėžtumą dėl karo Ukrainoje, sulėtėjusį ekonomikos augimą 2022–2023 metais, aukštą infliaciją, išaugusias energijos kainas, užtrukusias konsultacijas su socialiniais partneriais dėl mokesčių paketo, taip pat apie minimalų šešių mėnesių įsigaliojimo terminą mokestiniams pakeitimams.

„Nepaisant EK vertinimo, kad pateikti argumentai nėra pakankami mokestinių terminų nukėlimui, Finansų ministerija ir toliau laikosi nuomonės, kad pateikti argumentai yra pakankamai svarūs“, – teigė ministerija.

Nepaisant EK vertinimo, kad pateikti argumentai nėra pakankami mokestinių terminų nukėlimui, Finansų ministerija ir toliau laikosi nuomonės, kad pateikti argumentai yra pakankamai svarūs.

 

Lietuvos deleguotas EK narys Virginijus Sinkevičius ketvirtadienį BNS teigė, jog prašydamas pakoreguoti su mokesčių reforma susijusius RRF plano terminus Vilnius nepateikė pagrįstų argumentų bei priežasčių, kodėl tai turėtų būti padaryta.

Finansų ministerija eurokomisaro teiginius pavadino „neatitinkančiais tiesos“ ir „klaidinančiais visuomenę“, o V. Sinkevičių – „jokia forma nedalyvavusį Lietuvos ir Europos Komisijos derybose“.

„Kviečiame už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingą komisarą V. Sinkevičių nesuskubti komentuoti derybų, kuriose jis nedalyvavo ir galimai nėra susipažinęs su faktine informacija, bei jų rezultatų. Tuo pačiu raginame V. Sinkevičių išnaudoti savo kaip Lietuvos deleguoto komisaro poziciją padedant visuomenei pristatyti kolektyvinę ir derybose išreikštą Europos Komisijos poziciją“, – nurodė ministerija.

EK antradienį pranešė patvirtinusi atnaujintą 3,85 mlrd. eurų vertės Lietuvai skirtų RRF lėšų paketą, tačiau ji atmetė Lietuvos prašymą koreguoti plano terminus, susijusius su mokestiniais pakeitimais.

Pasak Komisijos, Lietuva dar turi vieną mėnesį pateikti galimas papildomas pastabas šiuo klausimu, po kurių EK priims galutinį sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių