Batutai – smagi, bet pavojinga pramoga: ekspertai pataria, ko reikėtų vengti

  • Teksto dydis:

„Nebenoriu šokti, bet man reikia šokti“ gali pasakyti tie, kurie po šokinėjimo ant batuto patyrė traumą. Medikai gąsdina, kad tokių atvejų daugėja, tačiau batutų mėgėjų bendruomenė pabrėžia, kad ne batutai yra priešai, pasakojama LNK reportaže.

„Traumų, atšilus orams, labai padaugėja ir aišku jos dažniausiai yra susijusios su lauku, lauke patiriamais malonumais.

Jeigu reikėtų išrinkti populiariausių traumų penketuką, tarp jų tikrai būtų ir batuto traumos.

Jeigu atkreipiate dėmesį, turbūt prie kas antro nuosavo namo, sodybose, soduose, kiemuose, viešose erdvėse yra pastatomi, pripučiami ir kitokie batutai“, – pasakojo gydytoja ortopedė traumatologė Ingrida Sapagovaitė.

„Kad kiekviename kieme yra batutas – mane džiugina, dėl to, jog batutas yra geras įrankis, nereikia jo bijoti, tik reikia truputį mokėti su juo elgtis.

Kaip ir su kiekvienu nauju daiktu, nereikia iš karto pulti ir nespausti iš jo maksimumo, o atsargiai po žingsnelį, palaipsniui išmokti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tikrai sumažinsime traumų tikimybę“, – kalbėjo gimnastikos centro „Judesys“ vadovas Karolis Čižius.

Batutų traumos būna dviejų tipų.

„Didelių skirtumų neįvardinčiau. Priklauso nuo to, kaip tai įvyksta. Yra kelios grupės, kai batutas neteisingai pastatytas, pritvirtintas. Tada kažkas atsikabina, virsta, lūžta ir vaikas nuo jo nukrenta. Kita traumų grupė, kai šokinėja daugybė vaikų ir vienas ant kito sugriūna. Aišku, nukenčia tie, kurie būna apačioje“, – teigė I. Sapagovaitė.

„Iš esmės batuto naudojimas turi būti labai aiškiai suprantamas ir apibrėžtas taisyklėmis. Lygiai taip pat su paspirtukais, su kuriais lyginamės dėl traumų, taip pat ir batutas.

Vaikai yra vaikai, jiems dažnai reikia kartoti.

Reikia suprasti, kad yra keletas taisyklių. Šokinėjama ant batuto po vieną, ant batuto vienu metu negali šokinėti daug žmonių ar vaikų, ypač, kai tie žmonės yra skirtingo amžiaus, ūgio ar svorio.

Tai iš karto labai padidina riziką. Teisybė, tų traumų yra, mes negalime nuo jų apsisaugoti visiškai, bet galime sumažinti traumų skaičių, žinodami, kaip elgtis, ką daryti.

Turėjau atvejį, kada tėvelis atvažiavo ir sako, kad neateis vaikas į treniruotę. Klausiau, kas atsitiko, paaiškėjo – ranka lūžo.

Nusipirko batutą, savaitgalį linksminosi, puiki nuotaika. Tada tėvelis sugalvojo kartu su penkiamečiu pašokinėti ant batuto, o mama viską filmavo. Akivaizdžiai matosi, kad svorių skirtumai buvo milžiniški, tėveliui pašokus batutas įsitempia, vaikas lieka ore, paskui grįžta atgal, gauna per kojas, krisdamas stato ranką, nes veikia savisauga ir ranka lūžta.

Trauma lygioje vietoje, buvo linksma, o dabar jau nebelinksma. To reikėtų vengti. Tėvams būtina pakontroliuoti, vaikams priminti. Vaikai yra vaikai, jiems dažnai reikia kartoti. Reikia priminti, kaip saugiai šokinėti, kaip ant batuto elgtis. Tai yra įrankis, kuriuo reikia mokėti naudotis.

Negalima daryti taip, kad pastačiau kieme ir kas nori, tas gali linksmintis. Rekomenduočiau tėveliams patiems užlipti, pašokinėti, pajausti, ką daro batutas, kaip jis veikia. Tada jau supratimas bus kitoks.“, – dėstė K. Čižius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių