Prancūzijos teismas priims sprendimą režisieriaus R. Polanskio byloje dėl šmeižto

  • Teksto dydis:

Prancūzijos teismas antradienį spręs, ar prancūzų ir lenkų režisierius Romanas Polanskis yra kaltas dėl britų aktorės Charlotte Lewis (Šarlot Liuis) šmeižto.

Kovo mėnesį Ch. Lewis Paryžiaus baudžiamajam teismui pareiškė, kad tapo šmeižto kampanijos auka po to, kai prabilo apie tai, kad būdama paauglė praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje patyrė R. Polanskio prievartą.

„Jis mane išprievartavo“, – teismui sakė 56-erių aktorė.

Ji tvirtina, kad jai prireikė daug laiko atsigauti po prievartos, kurią patyrė Paryžiuje būdama 16 metų.

90-metis režisierius, sukūręs tokius Oskarais apdovanotus filmus kaip „Rozmari kūdikis“ (Rosemary's Baby), „Kinų kvartalas“ (Chinatown) ir „Pianistas“ (The Pianist), teisme nedalyvavo.

R. Polanskis JAV ieškomas dėl 1977-aisiais įvykdyto trylikametės išžaginimo ir kelių kitų dešimtmečių senumo kaltinimų seksualine prievarta, tačiau jiems jau suėjo senaties terminas. 1978-aisiais kino kūrėjas pabėgo į Europą.

Daugiau nei prieš dešimtmetį Ch. Lewis apkaltino režisierių, kad šis „blogiausiu įmanomu būdu“ išnaudojo aktorę, kai ji 1983-aisiais, būdama 16-metė, dalyvavo atrankoje Paryžiuje. Ch. Lewis vaidino jo 1986-ųjų filme „Piratai“ (Pirates).

2019 metais duodamas interviu žurnalui „Paris Match“ R. Polanskis sakė, kad visi šie kaltinimai yra melas.

Interviu, kurį daviau Stuartui White'ui, nebuvo tas interviu, kuris buvo išspausdintas laikraštyje.

Pasak „Paris Match“, jis atsinešė dabar jau nebeegzistuojančio britų bulvarinio laikraščio „News of the World“ 1999-ųjų straipsnio kopiją ir pacitavo Ch. Lewis žodžius: „Norėjau būti jo meilužė.“

Aktorė teigė, kad tame interviu jai priskiriamos citatos buvo netikslios.

Ji pateikė skundą dėl šmeižto, o režisieriui automatiškai buvo pateikti kaltinimai pagal Prancūzijos įstatymus.

Tačiau Paryžiaus teismas spręs ne tai, ar R. Polanski įvykdė prievartą, o tai, ar interviu „Paris Match“ metu jis apšmeižė Ch. Lewis.

Be to, teismo posėdyje turėtų dalyvauti Stuartas White'as (Stiuartas Vaitas), kuris parašė minimą straipsnį „News of the World“.

„Interviu, kurį daviau Stuartui White'ui, nebuvo tas interviu, kuris buvo išspausdintas laikraštyje“, – nurodė aktorė ir pridūrė, kad apie šį straipsnį sužinojo tik po daugelio metų.

S. White'as teigė, kad du kartus ėmė interviu iš aktorės po to, kai laikraštis jai sumokėjo 30 tūkst. svarų sterlingų už išskirtines teises.

Jis teigia, kad tuo metu Ch. Lewis sutiko kalbėti apie savo santykius su R. Polanskiu, tačiau teigia neprisimenantis, ar tekstą aktorė patvirtino prieš jį publikuojant.

2010-aisiais Ch. Lewis sakė, kad nusprendė prabilti, norėdama pasipriešinti R. Polanskio advokatų komandos siūlymams, kad 1977-ųjų išžaginimo atvejis buvo pavienis incidentas.

Šveicarija, Prancūzija ir Lenkija atsisakė išduoti R. Polanski Jungtinėms Valstijoms.

2017–2019 metais dar keturios moterys pareiškė, kad režisierius jas išprievartavo praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje, kai jos buvo nepilnametės. R. Polanskis šiuos kaltinimus griežtai neigia. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Qrvytėms, jai jau nusensta, dar vie norisi užsidirbti pinigų per aną galą.Kai kada pavyksta, kai kada ne.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių