Seimas imasi siūlymo įteisinti investicinę sąskaitą

Seimas antradienį po pateikimo priėmė svarstyti grupės skirtingų frakcijų atstovų parengtas įstatymo pataisas, siūlančias įteisinti Investicinės sąskaitos modelį.

Už tokias Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas balsavo 99 Seimo nariai, prieš nebuvo, o devyni susilaikė. Toliau Seimas pataisas svarstys birželio 4-ąją, gavęs Vyriausybės išvadą. 

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė teigė, kad investicinė sąskaita išjudins dalį žmonių santaupų ir  atneš jiems naudos. Jis taip pat pabrėžė, kad tai yra dalis Vyriausybės inicijuoto mokesčių reformos paketo, dėl kurio nebuvo susitarta. 

„Matant, kad dar nėra pilno politinio sutarimo dėl viso paketo, norima bent jau išbraukti iš jo dalį ir pateikti ta apimtimi, dėl kurios gali atsirasti didesnis konsensusas ir sutarimas. Juo labiau, kad po šia iniciatyva, kurią inicijavo finansų ministrė Gintarė Skaistė, pasirašė įvairių frakcijų atstovai“, – pristatydamas pataisas teigė M. Lingė. 

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas siūlomą modelį pavadino valdančiųjų žadėtos mokesčių reformos „sudužusiomis šukėmis“, o konservatorius Edmundas Pupinis mano, kad brangiai kainuos tokios sąskaitos administravimas.

Apmokestinimas būtų tik galutinis investavimo į įvairius finansinius produktus rezultatas – iš sąskaitos išimtos ir uždirbtos pelno lėšos.

 

Pataisų iniciatoriai siūlo atsisakyti kitų dabar galiojančių lengvatų susigrąžinant dalį įmokų į trečios pakopos pensijų fondus bei pagal investicinio gyvybės draudimo sutartis. Šios lengvatos galiotų iki šių metų pabaigos pasirašytoms sutartims, bet ne ilgiau nei 10 metų.

Įteisinus naują modelį žmogus savo sąskaitą banke galės prašyti laikyti investicine ir kol jos lėšos bus reinvestuojamos, uždirbtas pelnas nebus apmokestinamas. Jis vėl būtų apmokestinamas, jei pelnas būtų „išsiimtas“ asmeniniams poreikiams. 

„Apmokestinimas būtų tik galutinis investavimo į įvairius finansinius produktus rezultatas – iš sąskaitos išimtos ir uždirbtos pelno lėšos. (...) Pavyzdžiui, jeigu yra įnašas investicinėje sąskaitoje 4 tūkst. eurų, išsiimame 5 tūkst. 200 eurų, tai gyventojų pajamų mokestis būtų mokamas nuo 1,2 tūkst. eurų pritaikius 15 proc. tarifą“, – aiškino M. Lingė.

Jis pabrėžė, kad gyventojai neprivalėtų atidaryti specialios tikslinės investicinės sąskaitos: „Ja būtų laikoma bet kuri gyventojų sprendimu Valstybinei mokesčių inspekcijai deklaruota sąskaita“.

Jeigu žmogus deklaruotų kelias investicines sąskaitas, jų gautas pelnas būtų apskaičiuojamas bendrai.

Pakeitimais siūloma neriboti galimų investuoti lėšų.

Finansų ministrė yra sakiusi, kad investicinė sąskaita yra universalus ir paprastas būdas žmonėms investuoti į finansinius produktus. Jis būtų naudingas, jei investicijos būtų ne vienkartinės, o tęstinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių