Stebėjimų agentūra: visame pasaulyje yra net 76 mln. vidinių pabėgėlių

Vykstant konfliktams Sudane ir Gazos Ruože, 2023 m. pabaigoje vidinių pabėgėlių skaičius visame pasaulyje pasiekė rekordinį skaičių ir šiuo metu sudaro 75,9 mln., antradienį pranešė nevyriausybinė stebėjimų organizacija.

Vidinių pabėgėlių stebėjimo centro teigimu, tai yra kol kas didžiausias metų gale užfiksuotas skaičius, o savo šalies viduje perkeltų asmenų skaičius per pastaruosius penkerius metus išaugo daugiau nei 50 procentų.

2022 m. jų visame pasaulyje buvo 71,1 milijono.

Nors pabėgėliais paprastai vadinami į užsienį bėgantys asmenys, vidiniai pabėgėliai – tai asmenys, priversti persikelti į kitą vietą toje šalyje, kurioje gyvena.

Savo kasmetinėje ataskaitoje apie vidinius pabėgėlius VPSC nurodė, kad visame pasaulyje 68,3 mln. žmonių vidiniais pabėgėliais tapo dėl konfliktų ir smurto, o dar 7,7 mln. – dėl stichinių nelaimių.

Per pastaruosius penkerius metus dėl konfliktų vidiniais pabėgėliais tapusių asmenų skaičius išaugo 22,5 proc., o didžiausi jo šuoliai buvo užfiksuoti 2022 m. ir 2023 m.

Nuo tada, kai 2008 m. buvo pradėta fiksuoti šiuos duomenis, didžiausias vienoje šalyje pastebėtas vidinių pabėgėlių skaičius yra Sudane – 9,1 mln., nurodo stebėjimų agentūra. Beveik pusė vidinių pabėgėlių gyvena į pietus nuo Sacharos esančiose Afrikos šalyse.

„Per pastaruosius dvejus metus žmonių, dėl konfliktų ir smurto priverstų palikti savo namus, pasiekė nerimą keliantį lygį, net tuose regionuose, kuriuose, rodėsi, padėtis taisosi“, – teigė VPSC vadovė Alexandra Bilak.

„Konfliktai ir jų sukelti nuostoliai neretai metų metus neleidžia milijonams žmonių atkurti savo gyvenimus.“

Negalima toliau leisti, kad milijonai žmonių patirtų apsaugos ir pagalbos stygių.

„Smerkiantis verdiktas“

Stebėjimų agentūra seka ir tai, kiek kartų šalies viduje yra priverstinai perkeliami asmenys, mat tai gali nutikti ne vieną kartą.

Praėjusiais metais žmonės buvo priversti persikelti 46,9 mln. kartų – 20,5 mln. kartų dėl konfliktų ir smurto, 26,4 mln. – dėl stichinių nelaimių.

Dėl karo veiksmų Sudane, Kongo Demokratinėje Respublikoje ir Palestinos teritorijose perkeltų asmenų judėjimas 2023 m. sudarė du trečdalius vidinių pabėgėlių perkėlimų dėl konflikto skaičiaus.

Gazos Ruože, kur praėjusių metų spalį kilo kruviniausias karas šiame regione, iki 2023 m. pabaigos buvo perkelta 1,7 mln. palestiniečių, užfiksuota 3,4 mln. vidinių pabėgėlių judėjimo atvejų.

Sudane 2023 m. dėl smurto asmenims teko persikelti šešis milijonus kartų – daugiau nei per visus 14 praėjusių metų.

Tai antras pagal apimtis priverstinis asmenų perkėlimas per vienerius metus – didžiausias vidinių pabėgėlių judėjimas 2022 m. užfiksuotas Ukrainoje, kur vidiniai pabėgėliai buvo priversti persikelti 16,9 mln. kartų.

Iš 26,4 mln. priverstinio persikėlimo dėl stichinių nelaimių atvejų, trečdalis buvo užfiksuota Kinijoje ir Turkijoje, kur juos lėmė ekstremalūs meteorologiniai reiškiniai ir stiprūs žemės drebėjimai.

VPSC 1998 m. įsteigė Norvegijos pabėgėlių taryba.

„Dar niekada ligi šiol nesame užfiksavę tokio didelio asmenų, priverstų palikti savo namus ir bendruomenes, skaičiaus. Tai yra smerkiantis verdiktas nesugebantiems užkirsti kelią konfliktui ir užtikrinti taiką“, – sakė NPT vadovas Janas Egelandas.

„Negalima toliau leisti, kad milijonai žmonių patirtų apsaugos ir pagalbos stygių.“


Šiame straipsnyje: VPSCPabėgėliaikonfliktaikaras UkrainojeGazos Ruožo karas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių