Savaitgalį Palangoje lyja gintarais

Šį savaitgalį Palangoje šurmuliuoja „Gintarinis savaitgalis“ – į šalies kurortą atvyksta gintarų mylėtojai iš skirtingų Lietuvos kraštų.

Tradicija tapusi šventė šiemet vyksta 16-tą kartą. Tūkstančiai atvykusių pramogautojų gali ne tik pasimėgauti pramogomis, bet taip pat turi galimybę sužinoti daugiau apie gintarą, jo rinkimo tradicijas, apdirbimą ir gydomąsias savybes, o šeštadienio popietę pramogautojų laukia ir tradicija tapęs, pusšimčio kilogramų gintarų lietus.

Gintarinis šurmulys

Penktadienį aikštėje, ties Kurhauzu, įsikūrė ir visą savaitgalį šurmulį tęsiantis Gintaro kiemas, kuriame be kitų įdomybių, smalsuolių laukia Gintarinių rekordų ekspozicija, kurioje eksponuojamas didžiausias Lietuvoje gintarinis margutis, įspūdingo dydžio gintarinė stinta, ilgiausias gintaro vėrinys ir išskirtinė gintaro suknelė.

Jūratės ir Kastyčio skvere įsikūrusi „Gintaro meistarnė“. Joje gintaro apdirbimo meistrai demonstruoja ir mokina norinčius perprasti gintaro apdirbimo amato subtilybes.

Gretos Namentkevič nuotr.

Šventės svečiams sudarytos galimybės ir patiems pamėginti apdirbti gintarą, jį nušlifuoti, poliruoti, išgręžti ir pasigaminti suvenyrą.

Renginio metu demonstruojamas ir iš Vilniaus atgabentas senovinis gintaro apdirbimo įrenginys, skirtas gręžti gintarą.

Siekia rekordo

Šeštadienio vidurdienį visi norintys renginio svečiai galėjo prisijungti prie 200 metrų gintarinių karolių vėrimo.

Gretos Namentkevič nuotr.

Toks skaičius pasirinktas neatsitiktinai, kadangi prieš 200 metų grafas Mykolas Tiškevičius susidomėjo Lietuvos pajūriu ir čia įžvelgęs puikių plėtros galimybių, įsigijo Palangos valdą bei pradėjo čia kurti kurortą.

Ar pavyks renginio dalyviams pasiekti rekordą paaiškės 18 val., kai bus suskaičiuotas visas dalyvių suvertas gintarinių karolių ilgis.

Pažirs gintarais

Šeštadienio popietę J. Basanavičiaus gatve žirgu kinkyta karieta link jūros judėjo jūrų dievas Bangpatys.

Vėliau, 15.30 val., paplūdimyje įvyko ir gintarų rinkimo čempionatas, kur gintaro rinkėjai per nustatytą laiką turėjo surinkti kuo daugiau, specialiai kiekvienam čempionato dalyviui įrengtoje zonoje išbarstytų smulkių gintaro gabalėlių.

O 16.30 val. iš Bangpačio rankų paplūdimyje netoli Palangos tilto pažiro ir gintarų lietus, kurio metu buvo išbarstyta ne mažiau nei pusšimtis kilogramų vadinamojo lietuviško aukso.

Gintarinio savaitgalio linksmybės tęsis ir sekmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neeežinau

Neeežinau portretas
man tai nėra kvailesnio dalyko kaip tas gintaro mėtymas i jūra verčiant žmones juos rinkt. Grojama ant pagrindinės šiais laikais lietuviško godumo savybės. Kad ir ką - svarbu už dyka..Bukumo viršūnė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių